

Anadolu Liseleri, öğrencileri ilgi ve başarılarına göre yükseköğretim kurumlarına hazırlayan liselerdir. Amaçları ise uzmanlarca geçerliliği kabul edilmiş bilgiler öğretip, bu doğrultuda gelişim ve başarı gösterecek ve dünyadaki gelişimleri izleyebilecek seviyede bireyler yetiştirmektir.
Anadolu Liseleri´nde eğitim süresi genel olarak 4 yıldır. 1 sene hazırlık sınıfı bulunan liseler de olup; bu liseler 5 sene eğitim veren liselerdir. Anadolu Liseleri´nde öğrenim gören öğrenciler fen bilimleri, Türkçe, matematik, sosyal bilimler ve yabancı dil alanlarında öğrenim görürler. Bu okullarda, MEB tarafından uygun görülen müfredat programı uygulanır.
Derslerin öğretimi Türkçe yapılır, ancak bazı okullarda fen bilimleri ve matematik dersleri 1. Yabancı dil ile okutulabilmektedir. Anadolu liselerinde 1. yabancı dil olarak İngilizce, Fransızca ve Almanca dersleri verilmektedir.
Anadolu Lisesi, Fen Lisesi veya Sosyal Bilimler Lisesi’nden bir bakıma daha avantajlı durumdadır. Fen Lisesi öğrencisi sadece sayısal, Sosyal Bilimler Lisesi öğrencisi de sadece sözel bölümde okuyabilirken; Anadolu Lisesi, öğrencilere her bölümde okuma imkanı sunar.
Düz liselerin Anadolu Liselerine dönüştürülmesiyle beraber Anadolu Liselerinin değer kaybettiği konusunda bir yargı söz konusudur. Ancak ülkemizde o kadar köklü Anadolu Liseleri vardır ki; bu okulları kazanmak için girilmesi gereken yüzdelik dilim; düz liselerin Anadolu Lisesine çevrilmesine rağmen hala aynıdır. Çünkü bu okullar, öğrencileri üniversitelere hazırlamada ve sağladığı imkanlarla en çok tercih edilen okullardır. Bu okullardan mezun olan öğrenciler, üniversite sınavını kazanmaları halinde yükseköğretim programlarına devam edebilmektedirler
Anadolu Lisesi mezunu olan biri, KPSS’ye girip devlette çalışma olanağı bulabilir. Lise mezunu olup bu sınavlara girenler genelde memur olarak meslek hayatlarına başlamaktadırlar.